Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

Iedereen kijkt ‘s ochtends wel een keer in de spiegel, of je bent te druk en loopt erlangs.  Maar als je nu in die spiegel kijkt, wie zie je dan? Kijk eens naar je haar, je ogen en je mond. Kijk, eens net wat langer in de spiegel om te zien wie daar staat. Nadat ik tien jaar in de kinderopvang heb gewerkt, zoek ik nu uit hoe ik mijn kwaliteiten kan inzetten voor toekomstig werk.

Zenuwen en onzekerheid. In 2017 heb ik voor het laatst een kennismakingsgesprek gehad. Vandaag maak ik kennis met organisatieadviseur Mathelijne Smids en arbeidspsycholoog Ignanke Verbakel Via LinkedIn zijn we met elkaar in contact gekomen. Ik vertel over de columns die ik schrijf en deel op LinkedIn. De netwerkbijeenkomsten die ik geef en de workshops die ik bezoek. Hiermee wil ik de kennis en inspiratie van andere ontdekken. Mathelijne heeft 30 tot 40 kinderopvangplekken gezien. Ik maar twee: mijn vorige twee werkgevers. Ik voel dat hier winst te halen is, door het verder uitbreiden van mijn ervaring. Mathelijne en Ignanke vertellen over hun eigen zoektochten. Mathelijne begon net als ik als pedagogisch medewerker. Wat herkenbaar voor mij! Ze vertelt over het werk dat ze nu doet, waarbij zij en Ignanke op verschillende opvangplekken komen om kinderopvangorganisaties te ondersteunen in hun professionaliteit. Ik raak geïnspireerd!

We discussiëren ook over de rol van kinderopvang in de maatschappij. Is er in Nederland kinderopvang zodat ouders kunnen werken? Of is er kinderopvang omdat kinderen zich in een groep natuurlijk ontwikkelen? Voor mij is het belangrijk dat het kind centraal staat.

Wat voor opvang kies jij als ouder? Er zijn verschillende soorten opvang en ouders kunnen hierin kiezen. Toch merk ik dat de basis van de opvang hetzelfde lijkt te zijn. Ik vraag me af hoe we de balans tussen de behoefte van het kind en de mogelijkheden van de opvang kunnen vinden.

Tijdens het gesprek krijg ik een spiegel voorgehouden, als columnist én als pedagoog. Wie is bijvoorbeeld mijn doelgroep? Ik schrijf voor ouders en pedagogische medewerkers. Maar het zijn kinderen die naar de kinderopvang gaan en die mijn eigenlijke drijfveer zijn. Mathelijne en Ignanke hielden hun focus op wat ze wilde bereiken en leerden in de praktijk de stappen die zij moesten nemen. Voor mij sprak hier doorzettingsvermogen en lef uit. Het resultaat is dat zij nu andere ondernemingen ondersteunen.

Fijn om te sparren met mensen uit hetzelfde werkveld. Een kritische blik over de structuur in de kinderopvang vind ik lastig. Een gesprek wat ik spannend vond, maar naarmate ik sprak over mijn eigen ontwikkeling kwam ik meer bij mezelf. Ik kan mijzelf ontwikkelen en ervaring opdoen. Iedere (opvoed)situatie is anders, voor mij als pedagoog de taak om mijn mening in iedere situatie bij te schaven. Vanuit het gesprek neem ik zekerheid mee, ik kreeg de ruimte mijn ervaringen te delen. Een stuk doorzettingsvermogen om de doelen en dromen voor ogen te houden die ik heb. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

Waar ligt jouw focus in het werk? Waar word jij enthousiast van?

Liset van de Sanden draaide tien jaar mee in de reguliere kinderopvang. Het zat haar niet lekker, dat de focus niet bij het kind lag. In haar columns kijkt ze terug en wil ze mensen aan het denken zetten: hoe sluiten we beter aan op de behoefte van het kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *