Over mij

afbeelding wordt bijgesneden

Welkom op detaalvanhetkind. Ik ben Liset, ik woon in Hoofddorp, en ben 35 jaar. Op deze site schrijf ik over mijn werkervaring in de kinderopvang, mijn eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van kinderen en wat ik hierin belangrijk vind.

Van jongs af aan ben ik geïnspireerd door kinderen. Op feesten van familie hield ik me met de kinderen bezig en de kinderen kwamen vanzelf naar mij toe. Als er neefjes of nichtjes kwamen logeren zorgde ik dat het ze aan niks ontbrak. Ook bij jongere kinderen in de buurt ging ik langs.

Op de middelbare school zei ik dat ik mensen wilde helpen. De opleiding Sociaal Pedagogisch Werk sprak mij aan, maar ik dacht dat die met creativiteit te maken had. Ik besloot in 2003 de opleiding S.P.W. via de Beroeps opleidende leerweg te volgen en werkte hierbij in de kinderopvang. Toen ik mijn diploma had besloot ik in 2006 fulltime in de kinderopvang te gaan werken. In 2011 ben ik gestart met de studie (ecologische) pedagogiek.  Tot 2017 heb ik in de kinderopvang gewerkt. In 2018 werd ik moeder van June. Ik ben een poosje ziek geweest, en nu ben ik aan het ontdekken wat voor werk ik wil doen. Opnieuw groepsleidster worden in de reguliere kinderopvang? Nee dat wringt een beetje. Wat het dan wel moet worden? Ga mee op mijn zoektocht!

Kwaliteiten van mij:
-Gaat niet over één nacht ijs
-Groot verantwoordelijkheidsgevoel
-Ondernemend
-Leergierig
-Open en sociaal
-Vanaf de zijlijn kan ik via observatie een (opvoed) situatie in kaart brengen. Op basis daarvan kan ik respectvol in gesprek gaan met de betrokkenen en met hen verhelderend van gedachten wisselen.

Wat doe ik op dit moment Ik voel aan wat een kind wil en nodig heeft. Ik stel het kind centraal en ik vind dat elke pedagoog dat zou moeten doen. Vanuit die visie wil ik pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen ondersteunen. Ik bezoek netwerkbijeenkomsten van bijvoorbeeld JobOn en de FNV-vakbond. Ik organiseer zelf netwerkbijeenkomsten om van gedachten te wisselen over wat er in de opvoedingswereld speelt.

Waarom doe ik dit? Tijdens mijn werk in de kinderopvang zag ik dat collega’s met administratie of schoonmaken bezig waren, in plaats van met de kinderen. Ik vroeg me af: hoeveel tijd blijft er voor het kind over? Ook zag ik dat kinderen knutselwerkjes moesten maken zoals de juf ze maakte. Ik vroeg me af: wat gebeurt er zo met de creativiteit van een kind? Ik ben kritisch over de manier waarop wij met de ontwikkeling van kinderen in deze maatschappij bezig zijn. Zien we de kinderen echt of zijn we te druk met onszelf bezig?

Wat betekent mijn website voor mij? Voor mij is dit een manier om te delen hoe ik aankijk tegen opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dit kan zowel in de huiselijke sfeer zijn maar ook in de kinderopvang.

Kernpunten van en over mij
-Ieder kind heeft een eigen karakter
-Het kind moet zich in de situatie veilig blijven voelen.
-Iedere dag een frisse neus, dat was mijn motto tijdens mijn werk in de kinderopvang.
-Ik spreek mijn talen niet zo geweldig, zei ik eens tegen iemand met wie ik in gesprek was geraakt aan de rand van een zandbak. Waarop zij zei: Maar jij spreekt wel de taal van het kind!
-Maar de leidsters vergaten dat je met nat zand mooie taartjes kunt maken. En wat kan kinderen die vieze handen schelen?
-Ik zag de kinderen genieten, de rode wangen, een hijgende mond van de inspanning. Ze zeiden het niet, maar ik las in hun ogen: ‘Juf wat fijn dat we samen buiten zijn’. Daar heb ik het jaren voor gedaan, die gezichten van de kinderen die zichzelf mochten en konden zijn.
-Maak het onderwerp opvoeding bespreekbaar onder elkaar en probeer het niet alleen op te lossen.

Bedankt!
Mijn partner Remco, mijn ouders en schoonouders voor het steunen en doorzetten
Bert ZKM-coach en re-integratie expert voor het werk fit traject
Rianne, mijn buurvrouw en schrijfcoach
Robin en Barry voor begeleiding bij website
Daphne, Laila, en Laura voor het bijwonen van mijn eerste netwerkbijeenkomst

Contact:

info@detaalvanhetkind.nl

http://www.linkedin.com/in/liset-van-de-sanden

https://www.instagram.com/tesil84/